1e amateurperiode 1910-1954

Header afbeelding

1e Amateurperiode

De Sportclub Enschede is opgericht op 1 juni 1910 uit een fusie tussen Hercules (1898) en Phenix (1903) (niet te verwarren met het huidige Phenix). De toenmalige voorzitter Bernard Vos wist de beide culturen van zowel Hercules als Phenix samen te smeden tot misschien wel het grootste voetbalbolwerk in Oost-Nederland. Immers was Vos er veel aan gelegen om “zijn” Sportclub Enschede te kneden tot een topclub die de competitie met de grote verenigingen uit het Westen van het land moeiteloos moest aankunnen. Zijn lijfspreuk was dan ook:

“Het bereiken van het hoogste is geen kwestie van kunnen, maar een kwestie van willen”.

Dat ging niet zonder slag of stoot, want Sportclub Enschede moest eerst maar eens zien om het hoogste landelijke niveau te halen. Dat lukte al in 1916. Die titel werd behaald op ’t Sprakel, waar Sportclub Enschede haar thuishaven had. 

Twee jaar later verhuisde de club naar het G.J. van Heekspark, waar de meeste successen werden behaald. Sportclub was dus aangeland op het hoogste landelijke niveau en dat hoge niveau is tot aan 1965, in stand gebleven. De eerste doelstelling van de club was verwezenlijkt, maar het was niet genoeg. Sportclub Enschede wilde aansluiting met de landelijke topclubs. 

Dat lukte uiteindelijk in 1926 toen Sportclub Enschede het grootste wapenfeit uit haar historie behaalde, namelijk het algehele landskampioenschap van Nederland. In die tijd was er nog geen eredivisie, maar bestond de top uit een vijftal regionale eerste klassen, waarvan de kampioenen aan het eind van het seizoen  om de landstitel streden. Sportclub Enschede, in de volksmond kortweg “Sportclub” genoemd, werd ongeslagen landskampioen door  Be Quick 1887, Stormvogels, Feyenoord en MVV te verslaan. Op 30 mei 1926 haalde Sportclub de landstitel binnen door in Maastricht bij MVV, met 1-3 te winnen. Ruim 500 supporters hadden het aangedurfd om de, voor die tijd, lange reis naar Maastricht te ondernemen om zo hun club te steunen. Het had de opmaat moeten worden voor nog meer landstitels, maar Sportclub slaagde er niet in de topprestatie  in de daarop volgende decennia te evenaren. 

De vereniging bleef echter een prominente rol in de top van het vaderlandse voetbal spelen. Tot aan de periode van het betaalde voetbal werd nog drie keer het  kampioenschap van de Oostelijke eerste klasse behaald (in 1932, 1936 en 1943), maar tot een nieuw landskampioenschap kwam het niet.

De naam van Sportclub Enschede als voetbalbolwerk was in Nederland echter definitief gevestigd. 

Activiteiten

Op dit moment staan er geen activiteiten gepland.