Waarheen met Sportclub?

Waarheen met Sportclub? 08-11
Column Teun Staal - Tubantia 6 november 2021 Bij al het investeren van miljoenen om twee gelikt sportparken in de stad mogelijk te maken - met velden als biljartlakens en nette kleedkamers met lekkere douches - blijft één vraag nog onbeantwoord. Quo vadis, Sportclub Enschede? Waarheen met dit voetbalicoon?

Ondergetekende (Teun Staal) heeft zijn voetbalverleden als matig getalenteerde linkshalf niet op de Twentse velden liggen. En toch is er een band met Sportclub Enschede. Het gevoel van een verwantschap gaat exact 36 jaar terug, naar zondag 17 november 1985, Het is een herfstachtige middag. Het eerste elftal, een vertrouwd gezicht in de top van het amateurvoetbal, speelt tegen de Friezen van Hubert Sneek.

Het duel vormt de eerste verslaggeversklus van deze auteur. Die stapt rond 14:00 uur de bestuurskamer aan de Weggelhorstweg binnen. De ruimte ademde een glorierijke historie, herinner ik me. Het Braziliaanse wonder Pelé dat in het Diekman tegen de club speelde, Abe Lenstra als zwarthemd, Weltmeister Helmut Rahn die er zijn kunsten vertoonde, de landstitel van 1926 en het misgelopen kampioenschap van 1958: dit is een grote club.

Ruim drieënhalf decennium leidt Sportclub Enschede een moeizaam bestaan op een laag sportief niveau met slechts een handvol elftallen. Het maakt dat de club bij de herverkaveling rond de te renoveren sportparken op zoek moet naar een nieuw thuis. De keuze: verhuizen van de westelijke naar de oostelijke kant van het Diekman of uitwijken naar het zuiden van de stad?

Zo'n laatste verhuizing zou pikant zijn. De club belandt in dat geval op of nabij het complex waar Enschedese Boys in 2017 de laatste adem uitblies. Inderdaad, de aartsrivaal waarmee Sportclub in 1965 FC Twente baarde. Blijven op Diekman West is een no go. Sportclub zal de spullen moeten pakken omdat het grote FC Twente terugkeert naar de oale groond.

Samen met het groot geworden FC Twente op één plek - het had de zieltogende oude baas (Enschede, 1910) misschien wel heel goed gedaan. Maar het past niet. Jammer