NIEUW !! Column van Hans Anders

NIEUW !! Column van Hans Anders 23-03
Nieuw voor de website een column van Hans Anders. Dit is de eerste versie. Kijk ook uit naar nieuwe versies die uiteraard nog moeten komen.

Voetbal Slaapt!

Als ik aan kom fietsen ligt het Sportpark Diekman er verlaten bij. Achter de hoofdtribune ligt de nostalgische klok te wachten op betere tijden, op veld 2 ligt een eenzame scheendekker op het gras, de oostenwind blaast koude lucht over het nostalgische complex en blaast de rommel weg die is achtergelaten door slordige bezoekers. Een verdwaald konijn vind rust en verbaasd zich dat er niets te knagen valt op het kunstgras. Een omgevallen weesfiets ligt al weken op de grond.
Overal fluiten de vogels in de bomen en ontwaakt de natuur. Verder heerst er een beangstigende stilte en wapperen de vlaggen vergeefs wachtend op toeschouwers.
Alleen het voetbal slaapt; alle activiteiten zijn op last van de K.N.V.B. gesloten tot 6 april. Geen spelers en speelsters van FC Twente, Zuid Eschmarke en Sportclub Enschede. Geen bridge, kaarten, Jeu de boules of Eetcafé. Zelfs de koffietafel van wijze mannen is leeg. Je hoort geen verhitte discussies meer en de stoelen blijven onbezet. Zelfs de Walking Footballers zijn nu een risicogroep geworden.

Hoe zal dit verder gaan? Sportclub Enschede heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Niemand weet echter wat de vooruitzichten zijn. Hoelang ligt alles stil? Niemand die het weet. Kan me niet voorstellen dat het leven er over een maand anders uit zal zien. en we bevrijd zijn van het virus. Nu nog 1,5 meter afstand bewaren en over 14 dagen weer een contactsport? Lijkt me onmogelijk.
Geen activiteiten betekent dat er ook geen inkomsten zijn voor de club. Terwijl overige vaste lasten zoals b.v. trainerssalarissen wel door gaan terwijl die thuis zitten en geen functie meer hebben op dit moment. Zelfs de pas benoemde trainers van zaterdag-1, JO19-1 en keeperstrainer verkeren in onzekerheid en weten niet hoe de competitie af gaat lopen en hoe de voorbereiding eruit zal zien. Welke impact zal dit alles op Sportclub Enschede als vereniging hebben? Het financiële draagvlak is klein. Als straks ouders besluiten om hun kinderen van de club te halen is het hek van de dam en slaat dit grote gaten in het broze fundament.
Ik vraag me wel eens af waarom sommige ouders zo ontevreden zijn, in mijn tijd in de Sportclub Enschede-jeugd had je maar 1 trainer, hooguit 2 keiharde ballen en een gravelondergrond als trainingsveld. Je stond soms 10 minuten op een rij voor de kop paal om een steenharde bal met een veter die aan een touw zat te koppen die als een steen op je hoofd viel en je nog uren hoofdpijn bezorgde als je niet goed oplette.
Op dit moment is onze club wellicht kleiner geworden maar heeft veel individuele aandacht voor de jeugdspeler, ieder heeft 1 bal, uitstekend kunstgras, geweldig licht uit de lichtmasten en oefenstof waarbij de bal centraal staat en er veel balcontacten zijn.
Waarom is het gras bij de clubs groener? Bij de grote Enschede clubs heb je de kans te verzuipen in de massa, kom je vaak in een lager team terecht en ben je veelal overgeleverd aan stagiairs en goed willende ouders omdat men geen trainers en leiders kan vinden om alle vacatures in te vullen! Ik hoop dat ouders hier goed over nadenken. De speler die bij ons in de JO9-1 zit kan zomaar bij een andere club in de JO9-6 komen. Dit moet men goed realiseren.

We wachten met zijn allen af op betere tijden, hopelijk zien we elkaar binnen afzienbare tijd weer, kunnen we weer handen schudden, de deuren weer openen, de ballen weer oppompen en alle leden weer te verwelkomen op ons mooie complex in goede gezondheid.

Hans Anders