Halt-straf voor jonge sporter bij wangedrag?

Header afbeelding
Halt-straf voor jonge sporter bij wangedrag? 03-02
Jonge sporters die zich misdragen op het voetbalveld kunnen in de toekomst mogelijk een Halt-straf krijgen. Bureau Halt en de voetbalbond KNVB onderzoeken de mogelijkheden daaatoe, zo bevestigd Arina Kruithof van Bureau Halt een bericht in het AD van vrijdag.

Het gaat om overtredingen die niet op het voetbalveld thuishoren en die ook niet kunnen worden bestraft met bijvoorbeeld een rode kaart. 

Een jongere die zo'n straf krijgt opgelegd, wordt in het bijzijn van zijn ouders door Bureau Halt aan de tand gevoeld. Ook moet hij eventuele schade vergoeden en moet hij zowel schriftelijk als mondeling excuses maken aan zijn slachtoffer(s).

Daarnaast krijgt hij opdrachten, die hem/haar leren nadenken over wat er fout is gegaan en die nieuw wangedrag moeten voorkomen. Wie een Halt-straf naar behoren afrondt, komt niet in aanraking met justitie.

Halt is samen met de KNVB bezig aan een proef bij een aantal voetbalclubs die moeten leiden tot een veiliger sportklimaat. Het eerste deel van de proef is afgerond, in het voorjaar komt er een vervolg onder zestien clubs.

In de proef leren jeugdspelers hoe ze elkaar moeten aanspreken op ongewenst gedrag - jongeren blijken dat erg moeilijk te vinden. Ook wordt een pestprotocol opgesteld en krijgen verenigingen advies hoe ze ouders en jeugdspelers meer bij de club kunnen betrekken.