Bewegen in Balans

Bewegen in Balans 03-03
Hoe oud-FC Twente-Keeper Eddie Pasveer Enschedese ouderen in beweging wil krijgen.

Eddie Pasveer keert vandaag terug op het veld. Niet weer als keeper van FC Twente, maar om ouderen in beweging te krijgen.

Het is een klein wonder dat Eddie Pasveer gekleed in sportkleding aan een kop koffie zit in het clubhuis van Sportclub Enschede. De voormalige profkeeper en fysiotherapeut werd in 2017 voor de dood weggehaald na een open hartoperatie. Artsen vreesden voor zijn leven, nadat hij in coma was geraakt. Maar de sportman krabbelde op en revalideerde met succes. Zijn leven, dat tot dat moment in het teken stond van sport en fysiotherapie, was voorgoed veranderd.

Bewegen
Hij zegt het deze ochtend onomwonden: "Ik ben er weer, of nog steeds, en dat is een prettig gevoel." Hij straalt als hij verteld over zijn nieuwe uitdaging: beweegcoach voor ouderen op Sportcampus Diekman, als beweegcoach binnen het project Bewegen in Balans. "Vanuit mijn ervaring als sporter en fysiotherapeut en later vanuit mijn eigen revalidatie heb ik gemerkt hoe goed bewegen is voor mensen".

Ik was al betrokken bij het project Walking Football Twente Euregio (WFTE), waarbij ik de warming-up voor de spelers verzorgde, verteld Pasveer. Onlangs wierp ik een balletje op bij voorzitter Jan Bijvank. Er zijn genoeg ouderen die amper bewegen en die helemaal geen zin hebben om naar een sportschool te gaan. Daarom proberen we nu met Bewegen in Balans op een laagdrempelige manier mensen aan het bewegen te krijgen.

Sociale contacten
Dat begint vandaag op het terrein van Sportclub Enschede. Pasveer benadrukt dat het niet alleen om het bewegen gaat. Het sociale aspect is ook zeer belangrijk, want er zijn veel mensen die niet heel veel sociale contacten hebben.

Het is de bedoeling om in groepsverband te werken aan balans, kracht, stabiliteit en beweeglijkheid. Met eenvoudige oefeningen, waarvoor een sportachtergrond niet noodzakelijk is. We doen simpele oefeningen die voor iedereen te doen zijn. Op het veld en bij slecht weer kan het zelfs overdekt, op de tribune. De trainingen duren ongeveer een uur en voor- en na afloop is er tijd voor een kop koffie of thee.

Optimisme
Pasveer hoopt op een zo groot mogelijke deelname, om het belang van bewegen voor ouderen te onderstrepen. "Mensen die nog nooit aan sport hebben gedaan kunnen zonder probleem meedoen. De beweeglijkheid wordt verbeterd, de vitaliteit wordt beter en mensen komen in contact met elkaar. Hoe mooi wil je het hebben."

En dat op het sportcomplex waar hij als keeper en als trainer jarenlang werkzaam was. "De cirkel is wel een beetje rond, natuurlijk", zegt Pasveer. "Ik heb tijdens mij revalidatie alles opnieuw moeten leren. Simpele dingen als het tekenen van een klok of het zelf wassen. Het was pittig, maar het was het allemaal waard, en ik rij zelfs weer auto."

De beweeggroepen beginnen vandaag 3 maart en zijn elke dinsdag en vrijdag vanaf 11:00 uur. Kosten zijn € 2,50 per keer. Opgave kan via info@wfte.nl of telefonisch via 06 - 53 64 75 81 or 06 - 15 41 89 61.

Erwin Waanders TC Tubantia 03-03-2020