2e amateurperiode 1965-heden

2e Amateurperiode

Sportclub Enschede daalde af naar rijen der amateurs en moest beginnen in de derde klasse van het amateurvoetbal. Sportclub zou Sportclub niet zijn als niet wederom het hoogste werd nagestreefd en was na twee seizoenen alweer op het hoogste landelijke amateurniveau aangeland.

In 1969 was  Sportclub Enschede weer op een haar na verwijderd van de landstitel bij de amateurs. Het tweeluik tegen Middelburg was helaas een brug te ver. Sportclub moest met lede ogen aanzien dat de titel naar Zeeland ging.

Vanaf 1965 is Sportclub Enschede een amateurclub die een permanente rol op het hoogste niveau nastreeft, maar dat niet altijd voor elkaar heeft gekregen. Hoogtepunten en diepe dalen wisselden elkaar af.  Diverse geldschieters ondersteunden de club in dat streven, maar lieten bij hun afhaken vaak ook diepe gaten achter.

In 1974 degradeerde de club voor het eerst in haar geschiedenis. Door de komst van de hoofdklasse in dat jaar, hoopte Sportclub haar verblijf op het hoogste niveau te kunnen continueren. Het werd een enorme deceptie, want in plaats van een plek bij de eerste zes eindigde Sportclub op de onderste plaats, wat degradatie en een terugval naar de tweede klasse betekende. In een memorabele wedstrijd bij Quick Nijmegen, waarbij de trucendoos binnen en vooral buiten het veld werd opengetrokken, werd het pleit  beslecht.

Pas in 1982 lukte het de club om weer terug te keren op het hoogste amateurniveau. Dat feit werd bereikt, via een beslissingswedstrijd tegen DOS '19, en dit betekende, dat voor het eerst in haar historie de club een beslissingswedstrijd won. Het  hoofdklasseniveau heeft Sportclub Enschede vijftien jaar  kunnen vasthouden, waarna het  in 1997 degradeerde.  Het streven naar het allerhoogste werd een brug te ver, want nadat van 2006-2008 een terugkeer naar de hoofdklasse werd gerealiseerd, is de club nu na twee degradaties aanbeland in de tweede klasse van het amateurvoetbal.

In totaal behaalde Sportclub Enschede 15 kampioenschappen en degradeerde het 5 keer. Kortom binnen het zwart-witte bolwerk is er nooit rust en is er altijd de uitdaging om doelen na te streven.

Een club met traditie maar ook met de drang om zich steeds maar weer te bewijzen.